In groep 3 zitten twaalf kinderen. Juf Marye staat maandag t/m woensdag voor de groep en juf Marije staat op donderdag en vrijdag voor de groep.
Het ochtendprogramma
Het ochtendprogramma ziet er elke dag ongeveer hetzelfde uit. Op maandag starten we met de weekendkring. Op dinsdag, woensdag en donderdag starten we met een kwartiertje bareca om het automatiseren te oefenen. Om kwart voor 9 is het tijd voor de rekenles van de methode. Hierbij maken wij ook gebruik van het beweegplein door middel van bewegend leren. Na de rekenles is het om half 10 tijd voor de leesles. Dit doen wij met de methodiek LisT. LisT bestaat uit 7 blokken van ongeveer 10 minuten. Wij starten deze les met instructie van ene letter en de leeshandeling. De kinderen die de leeshandeling beheersen, mogen zelf hardop lezen in hun eigen leesboek. Na dit blok gaan wij creatief schrijven. Dan schrijven de kinderen nieuwe woorden, zinnen en later in groep 3 een verhaal met de aangeboden letters. Dan is het pauze en gaan eten en drinken. Elke dag lezen wij voor uit leesboeken met rijke taal ter uitbreiding van woordenschat en de ontwikkeling van leesbegrip.
Na de pauze starten wij met duo lezen. Alle leerlingen doen mee en lezen in duo’s om de beurt het leesblad en later lezen zij in leesboeken. Als wij hiermee klaar zijn pakken wij ons schrift om spelling te doen. Elke dag schrijven wij zes woorden met de nieuwe letter en een korte zin. Ook hoort het zelfstandig vrij lezen in het leesprogramma. Kinderen zoeken een boek die past bij hun belevingswereld.
Middagprogramma
Om 11.45 uur gaan wij lunchen en hier wordt wederom een kwartier voorgelezen. De kinderen spelen een half uur buiten en komen dan weer in de klas. Het middagprogramma ziet er wisselend uit. Op de dinsdag en donderdagmiddag werken groep 2 en groep 3 een uur samen in de klas van groep 3. Ook heeft groep 3 op de middag vakken zoals schrijven, Kwink en beeldende vorming. aan het eind van de dag bespreken we altijd hoe de dag is gegaan. Wat ging goed, wat kan beter en wat vonden we leuk of juist niet leuk aan deze dag.
Vakdocenten
Voor Lessen Leren Leven, muziek en gym hebben wij een vakdocent. Gym is op de maandag- en woensdagochtend, muziek op de donderdagochtend, lessen leren leven op de vrijdagochtend. De beeldende vormingslessen zijn achter keer op de donderdagmiddag.
De eerste weken
De eerste drie weken van het schooljaar besteden we, naast de dingen die hierboven genoemd zijn, ook veel aandacht aan de groepsvorming. Dit doen we door veel activiteiten te doen die te maken hebben met groepsvorming. Deze drie weken noemen we de “Gouden weken”. Zo hebben we veel coöperatieve werkvormen en groepsactiviteiten gedaan om elkaar beter te leren kennen.
Lezen groep 3
Wij willen de ouders adviseren dagelijks minimaal een kwartier met uw kind te lezen. Een goede manier om te helpen is met een vast, herkenbaar schema. Op school doen wij dit met het voor-koor-door lezen. Eerst wordt het stuk tekst voorgelezen, dan samen gelezen en ten slotte leest de leerling het stuk alleen. Ook kunt u ervoor kiezen om de beurt een zin of bladzijde te lezen. Mocht uw kind het willen, kan deze ook alles zelf lezen. Een fijne afsluiting van dit oefenen kan een stuk voorlezen zijn.
Wat de kinderen leren in groep 3
Rekenen: getallen tot 100 lezen en schrijven, verschillende betekenissen van getallen (nummer op een kapstok, stippen op een dobbelsteen), structuur van de telrij, tellen met sprongen van 10, 5, 2 en 1, verliefde harten, dubbelen en halveren, splitsen van getallen tot 20, optellen en aftrekken tot 20, klokkijken op de analoge klok, rekenen met geld tot 20, vergelijken van gewicht (zwaarder, lichter, even zwaar), blokkenbouwsels nabouwen.
Lezen: alle letters, mkm woorden (roos, boom), mmkm woorden (bloem, blok), mkmm woorden (paars), mkmmm woorden (markt), mmmkm woorden (straat), mmmkmm woorden (straks), woorden met een lange klank achteraan (ja, nee, zo), woorden met twee klankgroepen (water, beker, molen, buren).
Spelling: hakwoord (ook speciaal hakwoord), zingwoord, luchtwoord, plankwoord, eer-oor-eur woord, aai-ooi-oei-woord.
Werken met doelen
Om de kinderen inzicht te laten krijgen in hun eigen ontwikkeling wordt er gewerkt met doelen. Dit doen ze onder andere met behulp van stoplichten die achterin de klas hangen. De kinderen geven met hun wasknijper aan in hoeverre ze een bepaald doel behaald hebben. Ook kiezen de kinderen na elke vakantie een nieuw persoonlijk doel. Hier werken ze door de week heen aan. We starten met deze persoonlijke doelen na de herfstvakantie.
Bieb
Op woensdag hebben de kinderen de gelegenheid om boeken te lenen. Ze moeten zorgen dat ze een boek in hun vak hebben waar ze de hele week in kunnen lezen. Tevens mogen ze boeken lenen voor thuis. In de bibliotheek in Emmeloord zijn ook boekjes van Avi start en M3 te vinden om het lezen te oefenen.