In onze groep zitten twintig kinderen waarvan 9 leerlingen in groep 5 en 11 leerlingen in groep 6. Juf Aafke staat op maandag tot en met vrijdag voor de groep. Op maandagochtend en donderdagochtend splitsen we de groep en geeft juf Marcha les aan groep 5 en juf Aafke les aan groep 6. Op donderdagmiddag geeft juf Marcha les aan groep 5 / 6 en werkt juf Aafke buiten de groep voor de klas. Ons gezamenlijk doel voor dit jaar is: ‘Van leren een feestje maken’.
Het ochtendprogramma
Het ochtendprogramma heeft dagelijks dezelfde structuur. We starten met een kort programma. Soms is dit in de kring, soms zijn dit spelletjes van Bareka en soms is dit tafels oefenen. Hierna gaan we over naar rekenen. Rekenen doen we met behulp van Snappet. Snappet is een programma op de computer. Het werk dat ze eerder in hun werkboek deden, doen ze nu op de laptop. Het voordeel van dit programma is dat het zeer adaptief werkt. Hierdoor kunnen de kinderen werken op hun eigen niveau.
Daarna gaan we over op spelling. Dit doen we met behulp van de methode Staal. We starten met een vijf-woordendictee en een instructie daarna gaan ze verder in het werkboek.
Om kwart over 10 begint de pauze en pakken we ons eten en drinken. Tijdens het eten en drinken leest juf voor. Half 11 gaan we naar buiten.
Als we na de pauze binnen komen, is het tijd voor LisT (lezen is top!) lezen. Een deel van de kinderen zal zelfstandig lezen. Ook is er een deel van de kinderen die meedoet aan het hommellezen, ook wel duo lezen genoemd. Na de leesles is het tijd voor taal. Beide groepen werken dan aan dezelfde les uit hetzelfde leerjaar. Dit jaar is dat groep 6.
Middagprogramma
Om 13.00 uur begint de middag. De planning voor de middag is verschillend. Op de middagen hebben we vakken als schrijven, verkeer, Engels of wereldoriëntatie ( Da Vinci). Op maandag en vrijdagmiddag hebben we gym. Op dinsdag staan de Lessen Leren Leven op het programma en op donderdagmiddag krijgen de kinderen les van een echte vakdocent muziek. Op vrijdzagmiddag wordt de groep voor één uurtje verdeeld (circuit) en zal ook een deel les krijgen van meester Ewoud. We zullen deze middag aandacht geven aan techniek, handvaardigheid, ICT en mediawijsheid.
De eerste weken
De eerste drie weken van het schooljaar staan in het teken van de Gouden weken. Gedurende deze weken wordt veel aandacht besteed aan de groepsvorming. We doen veel activiteiten die een positief effect hebben op de groepsvorming. Daarnaast zullen de omgekeerde oudergesprekken in deze periode plaatsvinden. Op voorbereiding op deze gesprekken vinden er ook kindgesprekken plaats.
Weektaak
Beide groepen werken met een weektaak. Hier kleuren ze het werk af wat ze gedaan hebben en of ze hun doel behaald hebben. Op de weektaak staat ook extra werk, die ze zelf inplannen en waar ze aan kunnen werken. Aan het eind van de week wordt kort teruggeblikt op het werken. Wat ging goed en wat verdient nog meer aandacht.
Werken met doelen
Om de kinderen inzicht te laten krijgen in hun eigen ontwikkeling wordt er gewerkt met doelen. Op dit moment doen ze dit door middel van hun weektaak, maar ook met een persoonlijk doel. Met Snappet werken ze aan hun eigen doelen pakket. Ook kunnen ze door middel van Zulu-connect werken aan hun spelling en taal doelen.
Klassenouder
Hanneke Vos is onze klassenouder. Zij is de moeder van Jochem. Erg fijn dat je dit wilt doen Hanneke!
Bieb
Op woensdag hebben de kinderen de gelegenheid om boeken te lenen. Ze moeten zorgen dat ze een boek in hun vak hebben waar ze de hele week in kunnen lezen. Tevens mogen ze boeken lenen voor thuis.
Wat de kinderen leren in groep 5
Rekenen: In groep 5 leren ze verder en terug te tellen met sprongen van 100, 50 en 25. Ook de tafels oefenen blijft belangrijk in groep 5. We gaan klokkijken op de digitale klok. En sommen uitrekenen als 80+80 en 710-40.
Spelling: In de eerste 4 weken beginnen we met de herhaling van de categorieën die ze in groep 4 hebben aangeleerd. Hakwoord, plankwoord,eer-oor-eur-woord, enz. Na die 4 weken gaan we bezig met het verder aanleren van nieuwe categorieën zoals: woorden waar 2 categorieën in voorkomen, herhalen van het klanggroepenwoord, kilowoord.
Taal: Dit jaar beginnen we met het thema Zeebenen. In dit thema koppelen we allerlei bronnen die met de zee te maken hebben. Ze leren de betekenis van nieuwe woorden die met zeebenen te maken hebben. Ze leren een echt zeelied te maken, maar ook te luisteren naar een lied en de betekenis erachter. Daarnaast leren ze welke soorten rijmschema’s er zijn.
Wat de kinderen leren in groep 6
Rekenen: splitsend vermenigvuldigen, optellen van getallen in een geldcontext. Vermenigvuldigen met 10,100 en 1000. Sommen als 4×399 handig uitrekenen. Daarnaast ook delen vanuit een context. Maar ook gaan ze rekenen met cm, dm, ml, cl. Cijferen rekenen krijgt ook dit jaar weer voldoende aandacht. De tafels zijn ook dit jaar weer heel belangrijk. We blijven de tafels oefenen! Het is erg prettig voor de leerlingen als er ook thuis mee geoefend wordt.
Spelling: In de eerste 4 weken zullen we de categorieën herhalen die ze in groep 5 hebben geleerd. In groep 6 gaan we dit uitbreiden met: herhalen kilowoord, oefenen zonder klankgroepen kaart, au woorden uitbreiden, ’s meervoud. En groep 6 zal ook gaan oefenen met werkwoorden in tegenwoordige tijd, verleden tijd en voltooide tijd.
Taal: Dit jaar beginnen we met het thema Zeebenen. In dit thema koppelen we allerlei bronnen die met de zee te maken hebben. Ze leren de betekenis van nieuwe woorden die met zeebenen te maken hebben. Ze leren een echt zeelied te maken, maar ook te luisteren naar een lied en de betekenis erachter. Daarnaast leren ze welke soorten rijmschema’s er zijn en hoe ze een verslag kunnen schrijven van iets wat ze hebben meegemaakt.